Direktlänk till inlägg 21 mars 2013

Tekakor och grötbullar

Av catta85 - 21 mars 2013 11:28

Igår så kom våran obh nordica Hercules hem. Vi är ju 7 personer i familjen så det går ju åt en del bröd . Ska börja baka mera eget bröd . Dels är det godare och mer mättande och man sparar ju en del pengar med . Invigde maskinen idag och jag är super nöjd . Bakade 2 olika sorters bröd. Testade att göra egna tekakor idag . En av dom stora bara älskar tekakor och jag behöver väl inte säga att om man köper en påse i denhär familjen så tar det inte många minuter innan dom är slut :) Personligen tycket jag att köpta tekakor är som en stor degklump som växer i mun . Men domhär var jätte goda . Kände när jag gjort dom att jag lika gärna kunde göra en satts bröd till och tog då grötbullarna som jag bakat flera gånger tidigare . Lägger in recepten här om nån vill testa :)


Tekakor med havregryn

5dl vatten
2,5dl havregryn
50g margarin
50g jäst
2msk socker
1tsk salt
Ca 10 dl vetemjöl

Koka vattnet och häll över havregrynen i en bunke . Ha i smöret och låt smälta ner . Låt blandningen svalna till 37 grader (fingervarmt)

Smula ner jästen i blandningen och tillsätt socker och salt . Blanda ihop och ha sedan i mjölet . Arbeta ihop till en smidig deg . Låt jäsa ca 30 min övertäckt ,men det går att baka ut direkt med .

Sätt ugnen på 225 grader.

Knåda ut degen på mjölat bakbord . Forma runda bollar som du plattar till med handen . Ca 10 cm i diameter .

Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dom lite . Låt jäsa övertäckta i 30 min

Grädda i mitten av ugnen ca 5-6 min eller tills dom fått fin färg .


Jag bakade ut dom direkt och lät dom bara jäsa 1 gång . Använder ICAs grova havregryn och dom blev jätte goda .


Grötbullar

3dl havregryn
5dl vatten
1tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1dl sirap
Vetemjöl

Koka havregryn, vatten och salt till en gröt . Ta bort kastrullen från platan och rör i smöret så det smälter. Ha i mjölk och sirap Och rör runt .Låt svalna till fingervarmt . Smula ner jäst i en bunke och blanda i grötenblandningen .Tillsätt mjöl till en deg som inte är för fast . Låt jäsa 45 min . (Jag bakar ut dom direkt ) forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper . Låt jäsa ca 30 min . Grädda i mitten av ugnen i 225 grader . Ca 10 min eller tills dom fått fin färg


 
 
Ingen bild

Fia

21 mars 2013 11:52

Måste testa dona recept verkar vara enkla att göra :-)

catta85

21 mars 2013 13:46

Ja dom är super enkla och super goda :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av catta85 - 11 januari 2016 09:27

Ja helgen är över och idag började dom stora barnen skolan. Just nu har jag en spännande vecka framför mig med steg 1 i utbildningen som arbetsplatsombud. Denna veckan kör vi 2 heldagar sen är det ca 3 veckors mellanrum innan nästa gång. Känns både...

Av catta85 - 7 januari 2016 19:55


Jag har bestämt mig att jag Ska jogga från Skolan när jag lämnat viggo nu när det är snö.blir 1,5 km enkel väg. Och sen så ska han ju hämtas också ? så det blir 3km per dag som jag jobbar dag.Idag var första rundan. Igår så la jag fram mina löpsrklä...

Av catta85 - 23 november 2015 09:11

Igår hade vi 10 årig bröllopsdag. Tänk vad tiden går fort ändå och hur mycket man lär sig på vägen. Vi har haft en väg med många hinder men ändå inte tappat bort varandra helt och detta är jag tacksam över. Vi var iaf ute och firade det i lördag...

Av catta85 - 14 november 2015 18:55

Sen jag sist skrev har jag hunnit fylla 30 och sprungit ett Lidingölopp. Det var en upplevelse. Vardagen rullar på med allt vad det innebär. I perioder lider jag av frustration över att jag inte hinner allt jag vill. Just nu har jag ingen motivat...

Av catta85 - 9 april 2015 17:08

den stora dagen kommer närmare med stormsteg. tycker det känns riktigt jobbigt att fylla 30 om jag ska va ärlig. är många stora dagar detta året faktiskt. vi har varit ihop 10 år i maj. förlovade 10 år i juni och gifta i 10 år i november. dage...

Ovido - Quiz & Flashcards